
Vakar, ta proga, kad mes jau trise, iškepiau pyragą... :)

Keletas žmonių paprašė recepto, tad galvoju parašysiu čia, visiems...:) Aš beveik visad gaminu improvizuodama, taip buvo ir šį kartą, tad kiekių tiksliai nepasakysiu, bet manau, kad didelio skirtumo nebus.
Taigi, pyragui reikės:
• 2 obuolių;
• 1 kriaušės;
• 3 kiaušinių;
• apie 100g sviesto;
• apie 100g sviesto;
• apie 100ml pieno (naudojau "Alpro" sojos pieną, tačiau tiks ir kiti varijantai);
• ~ 4 gerų šaukštų natūralaus jogurto/maskarponės sūrio/grietinės (išbandžiau visus tris varijantus, viskas tinka!);
• ~ pusės stiklinės cukraus (dėkite pagal save, norite saldesnio - daugiau, jei ne - mažiau, arba galite keisti kitu saldikliu);
• miltų (gal kokio puodelio, dėjau iš akies, iki tol, kol tešlos tekstūra pasidarė panaši į grietinę - nei per skysta, nei per kieta);
• žiupsnelio druskos;
• 1 šaukštelio kepimo miltelių;
• žiupsnelio cinamono (nebūtina);
• žiupsnelio vanilinio cukraus (nebūtina);
Papuošimui:
• maždaug pusės juodo šokolado (aš naudojau šokolado lašelius);
• riešutukų (ar ko tik norite);

Eiga:
• Nusiplaukite obuolius ir kriaušę - juos nulupkite, supjaustykite kubeliais;
• Sudėkite supjaustytus vaisius į dubenėlį, ir apibarstykite cinamonu bei vaniliniu cukrumu (jei netingite ir turite citriną, dar galite užtarkuoti ant vaisių jos žievelės - labai skanu);
• Ištirpinkite svietą ir leiskite jam truputį pravėsti;
• Į puodą su sviestu įpilkite pieną bei įdėkite pasirinktinai grietinės, maskarponės ar jogurto, viską išmaišykite iki vienos masės;
• Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus;
• Į trynius supilkite cukrų ir išplakite iki kol mišinys pabals arba nesimatys cukraus dalelių;
• Atskirame dubenyje miltus sumaišykite su kepimo milteliais;
• Sviesto, pieno ir jogurto mišinį supilkyte į išplaktus trynius, maišykite iki vienos masės;
• Į šią masę įmaisykite miltų mišinį (tešla turėtų gautis maždaug grietinės standumo, jei per skysta - įdėkite dar miltų, tačiau miltus berkite ne visus iš karto, kad nepadaugintumėte);
• Galiausiai išplakite baltymus iki baltų standžių putų;
• Atsargiai įmaišykite juos į tešlą iki vietisos masės;
• Aš naudojau silikoninę kepimo formą, tad formos niekuo netepiau. Kadangi ji išsiverčia, tai vaisius sudėjau ant dugno ir užpyliau juos tešla. Jei naudojate metalinę skardą ištepkite ją sviestu (arba išklokite kepimo popieriumi), kad pyragas nepriliptų. O jei pyrago neapversite, tai tada galite pirma supilti tešlą, o tik tada lengvai ant viršaus parskirstyti vaisius;
• Kepkite apie 40-45min 180 laipsnių temp., kol paruduos viršus arba kol į tešlą įsmeigus dantų krapštuką, jis neapsivels tešla;
• Išėmus pyragą leiskite jam truputį pravesti;
• Ištirpdykite šokoladą (aš į puodą įpyliau truputį pieno ir subėriau lašelius, maišant jie greitai ištirpo ir pasidarė viena masė);
• Užliekite šokoladu pyragą ir papuošite riešutukais.
• Jei norite, kad šokoladas sustingtų įdėkite pravėsusį pyragą į šaldytuvą.
Skanaus!! :)
Komentarai
Rašyti komentarą