Tikriausiai jokia čia paslaptis, kad mėgstu gaminti. Tik gaminu dažniausiai saldumynus, kurie tikrai nepadeda ruoštis vasarai...chi chi...:)) Na, šį kartą truputį sveikesnis saldumynų variantas - sveikuoliški grūdų batonėliai. Sveikuoliški tikriausiai daugiau todėl, kad juose pilna įvairiausių grūdų, riešutų ir sėklų, o ne dėl to, kad mažiau kalorijų... Nors cukraus čia beveik nėra! Taigi nieko nelaukus dalinuosi receptu, kuris tikrai - labai paprastas. Iš tiesų, virtuvėje aš mėgstu eksperimentuoti, todėl viską dažniausiai dedu iš akies, o šiame recepte nuo ingredientų kiekio (ar rūšies) beveik niekas nepriklauso, (galima dėti ką mėgstame), tad jį nurodysiu apytiksliai:
1 stiklinė avižinių dribsnių (aš naudojau 7 grudų);
Riešutai - naudojau kiek ir kokių turėjau - saujelė pistacijų, saujelė migdolų, saujelė kedro, truputis graikiškų);
1/3 stiklinės moliūgų sėklų;
1/3 stiklinės razinų;
1/3 stiklinės džiovintų spanguolių (galima slyvų ar ko tik norisi);
1 šaukštas kokosų drožlių;
1 šaukštas aguonų;
1 šaukštelis vanilinio cukraus;
1/2 šaukštelio druskos;
žiupsnelis muskato;
1/2 šaukštelio cinamono;
1/2 sviesto;
2/3 stiklinės medaus.
Gaminimas:
Šiltame vandenyje užmerkti razinas ir spanguoles. Riešutus reikia suskaldyti iki norimo dydžio gabalėlių. Aš mėgstu, kai viskas būna smulkiai, tad visus riešutus ir moliūgų sėklas sumaišiau dubenyje ir sudėjau į kokteilinę susmulkinti. Dalis susismulkino beveik iki miltelių, kitus palikau stambesnius. Tuomet į mišinį supyliau džiovintas uogas, avižinius dribsnius, kokosų drožles, aguonas, vanilinį cukrų, druską, muskatą ir cinamoną. Mažame puode ištirpinau sviestą, maišydama sudėjau medų ir maišiau, kol masė pasidarė vientisa, paskui dar palikau porai minučių "pavirti". Šią masę supyliau ant sauso riešutų, grūdų ir sėklų mišinio, ir gerai permaišiau, kad suliptų. (Man gavosi truputį skystoka, tokiu atvėju galima įdėti daugiau grūdų, tačiau aš jau nebedėjau nieko, pamaniau vistiek sulips). Viską sudėjau į kepimo popieriumi išklotą skardą, išlyginau šaukštu ir paspaudžiau. Tuomet pašoviau į orkaitę ir kepiau, kol paskrudo, apie 35min 185 laipsnių karštyje.
Iškepus palikau truputį atvėsti, paskui išėmiau iš skardos su popieriumi ir leidau visiškai sustingti. Kai atvėso įdėjau į šaldytuvą ir palaikiau dar kelias valandas - taip viskas dar labiau sukietėjo. Vėliau supjausčiau norimo dydžio gabalėliais. Štai ir viskas. Saldu, sotu ir sveika! :)
Komentarai
Rašyti komentarą